Nytt priskrig på mobilmarknaden

män som letar efter skatter

Ett nytt priskrig har blossat upp på mobilmarknaden. Det är operatören Tele2 som kraftigt har höjt sina abonnemangs datakapacitet. Rent generellt kanske många inte symboliserar detta med ett regelrätt priskrig men ser man till hur datatrafiken debiteras och vilka gränserna är för varje intervall kan man nog se det som ett påbörjat priskrig.

Konkurrenterna har reagerat
Operatören Halebop (som nyttjar Telias nät) har höjt sina abonnemangs datakapacitet, operatören 3 likaså. Efter en kontroll hos Telenor, Telia så har de inte reagerat än och det skall bli intressant huruvida de väljer att följa med och kriga om konkurrenterna.

I ett pressmeddelande från Tele2
– Med höjda mobildatamängder kan våra kunder surfa i 4G-hastigheter, streama högupplösta serier och jobba mobilt utan att behöva oroa sig för att de ska göra slut på sin mobildata alldeles för fort, säger Tele2 Sveriges vd Thomas Ekman.

Enligt mitt tycke
…Så är det en bra utveckling som vi kan börja se uti horisonten. Jag kan inte tycka det är rimligt att världen digitaliseras alltmer och att vi samtidigt begränsas i användandet av nya tjänster på grund av mobiloperatörerna. Vi ska kunna arbeta och nyttja de tjänster vi anser oss ha behov utav utan att känna en stark oro över att datamängden tar slut.

Kan vara ett strategiskt beslut
Det har sedan en tid ryktats om att ägarna Kinnevik vill sälja av operatören Tele2. Det har bland annat påtalats i den här artikeln från Avanza. Då kan det vara ett klokt sätt att höja värdet på bolaget genom att låta kundportföljen växa innan en eventuell försäljning. Men det är ju givetvis inget annat än rykten och det skall bli spännande att se hur framtiden ter sig.

Idag ser det ut så här på mobilmarknaden
Tele2
Mobilabonnemang med obundet Fastpris, 20GB surf – 298:- ink. moms.
TreMobilabonnemang med 24 mån bundet Fastpris, 12GB surf – 449:- ink. moms
TelenorMobilabonnemang med obundet Fastpris, 20GB surf – 599:- ink. moms.
TeliaMobilabonnemang med obundet Fastpris, 20GB surf – 599:- ink. moms.
HallonMobilabonnemang med obundet Fastpris, 7GB surf – 249:- ink. moms.
(Dotterbolag till 3)
HalebopMobilabonnemang med obundet Fastpris, 10GB surf – 369:- ink. moms.
(Dotterbolag till Telia)

Det handlar inte alltid om datamängden…
Ser man enbart till datamängden kan det tyckas bäst att välja Tele2 (utan hänsyn till täckning etc.). Men önskar du köpa en telefon till ditt abonnemang så är t.ex. 3 väldigt fördelaktigt. Ett prisexempel kan vara en iPhone 6 64GB utrymme med 24GB surf i ett fastprisabonnemang för 569:-. Hos Tele2 skulle affären kosta 606:- och då ingår ”bara” 20GB surf.

Var noggrann innan du hoppas på tåget
Behöver du en ny mobil visar jämförelsen ovan att det inte är billigast med Tele2 utan du skulle då ha gynnats av ett fastprisabonnemang från 3 med tillhörande mobil. Men behöver du bara abonnemanget så är Tele2s alternativ helt klart det bästa du kan få i dagsläget.
Därför kan jag säga att du bör vara noggrann innan du byter mobiloperatör. Det kan löna sig.

Hur har du reagerat och eventuellt agerat på att Tele2 har ökat sin datamängd i sina mobilabonnemang?

Dagens aktiekurs för Tele2: Utveckling +0,93%, Köp 97,65 SEK, Sälj 97,70 SEK
Fakta: I undersökningen avser prisuppgifterna för enskild månadsdebitering. Utöver detta har hänsyn tagits till vad varje operatör enskilt har angivit som prisuppgifter på sin hemsida för artikelns skapande.

Carl Jonas

Hej! Jag heter Carl Jonas. Du läser nu ett inlägg som är skapat för dig så att du kan bli bättre på företagande och entreprenörskap. Kommentera gärna artikeln så lovar jag att svara inom kort. Tack för att du läste det här!

You may also like...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *