En tanke…

Ända från födseln lär vi våra barn vad som är rätt och vad som är fel. Vi ger dem våra värderingar och våra principer. Men aldrig under min uppväxt fick jag någon utbildning i hur jag klarar mig själv och hur jag tar egna beslut.

Hmm vad menar han nu?

Tänk så här. Varje dag går tusentals barn till skolan. Läraren talar om ”det här och det här ska göras till detta datum” men aldrig att de lär sig att klara sig helt själva, utefter specifika mallar man kan använda sig av för att kunna ta ett beslut. Elever ställs inför redan färdiga rutiner och det är bra.
Men att de så sällan eller aldrig har problemlösning på schemat är tragiskt. I praktiken lär vi ut att det alltid ska finnas någon som ska säga vad du skall göra.

Exempel på en perfekt skolövning kan se ut så här:

Ett uppgiftsblad delas ut till varje elev i klassen och på det står det-
Ett bageri har strömlöst. Hur kan vi undvika att det går med förlust och om du var chef? Vad skulle du ta för beslut? Efteråt diskuterar man kring aktuellt ämne.

Och man undrar varför så få av så många som funderar på att starta eget verkligen startar eget?

Lösningen finns i mentaliteten från unga dagar och vad vi lär våra barn. 

Carl Jonas

Hej! Jag heter Carl Jonas. Du läser nu ett inlägg som är skapat för dig så att du kan bli bättre på företagande och entreprenörskap. Kommentera gärna artikeln så lovar jag att svara inom kort. Tack för att du läste det här!

You may also like...