10 tips på hur du som arbetslös får ett jobb

Ett jobb kommer knappast att dyka upp som en glad överraskning i brevlådan en vacker dag. Särskilt inte utan ansträngning från din sida.

Idag hjälper jag alla arbetslösa eller ni som går därute i jobbytartankar och som bara vill ha ett nytt jobb.

Därför får du idag en lista på saker att göra som kommer hjälpa dig att skaffa ett nytt jobb…

Varsågod!

1. Ring runt till arbetsplatser i kommunen
allabolag.se finns register på alla de bolag som finns i din kommun. Du kan sortera per bransch etc. För att just hitta de företag som du ev. vill ha ett arbete hos…

Ring runt, presentera dig och berätta anledningen till varför du ringer. Gör du så har du ett nytt jobb rätt så snart.

Tips: Skaffa-jobb-roulette kan vara kul. Ring runt till olika (utan av dig genomförd sortering) företag och se inom vilka branscher du kan få jobb. Det kan leda till oanade höjder.

2. Besök arbetsplatser i kommunen
Ut och besök företag därute. Inget uppfattas så trevligt som ett besök. Den ev. nya arbetsgivare får ett ansikte, du sticker ut från mängden och det är bara positivt ur din synvinkel.

Tips: Klä dig snyggt och fräscha upp dig innan du besöker ett företag.

3. Fråga runt bland nära och kära
Har du ett bra kontaktnät kan detta givetvis vara vägen till ett nytt jobb. Fråga runt och intressera dig – det kan vara vägen från arbetslös till arbetsnarkoman 😉

4. Gör något galet
Att göra något galet kan vara en snabb väg in till ett nytt arbete. Exempel på galna saker att göra kan vara att ställa dig med ett plakat där du skriver att du behöver ett nytt jobb. Tusentals personer kommer att se, prata om och tycka att du är grym.

Vad kan du göra för galna saker för att skaffa dig ett jobb?

Tips: När du gör galna saker är det viktigt att inte kränka någon eller ofreda någon. Var därför lite eftertänksam när du bestämmer dig för vad du ska göra.

5. Gör en hemsida
Att skaffa en hemsida kan hjälpa dig på vägen till ett nytt jobb. En schysst hemsifa med ett schysst CV kan hjälpa dig att skiljas från mängden.
Kan du inte skapa en hemsida finns det folk för detta. En konsult hittar du här och det behöver inte vara dyrt.

6. Knyt nya kontakter
Att knyta nya kontakter kanske inte alltid är lätt att skaffa om man saknar kontakter. Men du kan alltid börja med att nätverka, bli medlem i föreningar etc. Är det dock inte något av ett intresse för dig kan du alltid köpa denna boken som talar om för dig om hur du blir framgångsrik, helt utan kontakter, utan pengar och om det vill sig riktigt illa, med helt fel bakgrund. Jag har boken själv, läser den just nu och tycker den är grym!

7. Skaffa en youtube-kanal
Skaffar du dig en youtubekanal kan du dels tjäna pengar på den, men du kan även presentera dig på ett spontant, trevligt och relativt ovanligt sätt. Något jag tror man kan ha nytta av idag. Du sätter ett avtryck, du sätter ett leende på läpparna som gör det enkelt för rekryteraren att snabbt lära känna dig. Så bland alla ansökningar som kommer in, kommer du med ett youtubeklipp vara den som sätter sig starkast på minnet.

8. Googla
Alla jobb finns inte (tro det eller ej) på ams.se eller hos någon annan stor rekryteringssajt. Många arbeten är osynliga för dessa sajter, finns inte i statistiken. De jobben som syns hos AMS är de som akut måste åtgärdas. Dock finns det jobb på företags hemsidor som är sökbara. Googla runt och se om du kan hitta något som motsvarar dina förväntningar

9. Starta företag
Starta företag tycker jag givetvis är en god idé. Startar du ett tjänsteföretag och inte behöver köpa in några hutlöst dyra inventarier kan du komma igång på ett par dagar. Då är det bara ut och besöka folk, ringa runt och boka möten etc. Om du inte vet hur man säljer så bra kan du alltid passa på att kolla här, så får du lite tips, eller ja, snarare en gratiskurs i försäljning.

10. Utbilda dig
I absolut sista fall tycker jag att du skall utbilda dig. Om du verkligen har prövat allt och inte bara ”prövat allt”, som för övrigt är en term som används för att man som individ är bekväm och inte vill krypa utanför sin komfortzon. Ta en utbildning inom ett område du är intresserad av och lär dig allt du kan lära dig. Det kommer vara en säker arbetsgivare för dig.

Vi hörs snart!

Carl Jonas

Hej! Jag heter Carl Jonas. Du läser nu ett inlägg som är skapat för dig så att du kan bli bättre på företagande och entreprenörskap. Kommentera gärna artikeln så lovar jag att svara inom kort. Tack för att du läste det här!

You may also like...

8 Responses

 1. Du glömde en väldigt viktig en som faktiskt skapar en del jobb, om inte annat erfarenhet så att man får jobb… Praktik via arbetsförmedlingen.
  Största problemet dock med folk som inte få jobb är att antingen så är de mer kräsna än de har råd att vara eller så är de för lata och kan inte ta tummen ur arslet.
  Det finns massvis med jobb där ute, men folk för bekväma och bortskämda i det här landet.

 2. För den skeptiske som säger att praktik inte alls leder till jobb så har jag bra bevis på motsatsen.
  1. På mitt förra jobb så blev jag själv anställd den vägen.
  2. Nu på mitt egna företag har vi själva anställt den vägen. Praktik är ett bra och enkelt sätt för mindre företag att ”testa” eventuell ny personal utan att det kostar för mycket. Små företag har sällan råd med att anställa och sparka personer för att hitta den rätt lämpade. En praktikant är ibland också mer engagerad än en som får jobb direkt då en bra praktikant faktiskt känner en press att visa vad han går för om praktikanten vill ha jobbet.
  Ja det finns många företag som utnyttja systemet men man får ha lite sunt förnuft när man väljer praktikställe.

 3. Janneck skriver:

  Ett tips kan också vara att googla sig själv. Tänk att de du söker jobb hos vill veta vem du är egentligen så kommer de att söka information om dig. Jag har en sida på internet om mig själv när jag gick i gymnasiet och den hemsidan speglar kanske inte den jag är nu 14 år senare.

 4. Janneck skriver:

  Kan nu meddela att jag efter mycket om och men äntligen fått bort den sidan. Fick gå via min gamla klasskamrat som jag inte talat med på just 14 år. =)

 5. Mats skriver:

  Smart! Jag har även en sida där jag försöker hjälpa andra, med att komma ut arbetslöshet eller göra annat under tiden, kika gärna in ill mig. http://hjalpjagararbetslos.se/

 1. 7 april, 2016

  […] hitta jobb är att besöka företag man finner intressanta. Man får skriva ut ett gäng CV:s och knacka på hos företagen med hopp om att få prata med någon ansvarig på kontoret. Många företag väljer att inte […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *