Slösar du tid på en dålig vän? – 5 tecken på meningslös vänskap

Vänskapsrelationer måste vårdas ömt. Görs inte det på ett bra sätt kommer vänskapsrelationen sakta att dö ut. Inte för den delen att ni slutar att ha kontakt med varandra utan snarare att relationen mellan dig och din vän övergår till en iscensatt vänskapsrelation där man umgås för att det ”känns rätt”.

Om du känner igen dig i något av följande påståenden bör du överväga om ”vänskapen” är något för dig oc om du ska gå vidare.

1. Din vän lyssnar inte på dig
Att lyssna på andra är viktigt för att man ska uppfattas som en trivsam människa. Men ibland måste man få prata av sig. Särskilt till någon som man kallar för sin vän. Får du dock inget utrymme att komma till tals kommer du relativt fort känna dig inlåst och de problem eller glädjeyttringar du vill dela med dig av stannar inom dig vilket i sig kan bli ett stort problem i framtiden.

2. Sociala medier säger att du har många vänner
Sociala medier skapar lätt en tro om att man har många vänner. Men ställ dig frågan ”hur många bryr sig om mig om jag raderar alla mina sociala medier-konton?” Skulle den vida skara av så kallade vänner höra av sig och fråga ”hur är läget”? Hur många skulle intressera sig för vad du tycker är intressant? Hur många skulle slå en signal för att kolla hur du mår?

Om du trott att du har många vänner för att facebook säger att du har det. Testa med att se hur många som verkligen bryr sig om dig genom att vara inaktiv på dina konton alternativt radera dem. Hör bara en bråkdel av sig till dig, lägg fokus på dessa och lägg inte ner så mycket energi på de som inte bryr sig.

3. Din vän slutar att höra av sig
Känner du att det bara är du som ringer, inget svar och ingen återkoppling är det som är resultatet av dina ihärdiga försök att få kontakt med din vän?
Ta det lugnt, haka inte upp dig på så kallade vänner du vill ha kontakt med, men som inte vill ha kontakt med dig. Återkommer de aldrig till dig är det tecken nog på att Du inte är värdefull för personen, inte att du inte är värdefull för någon annan. Personen har inte insett värdet av dig och det du har att ge. Lägg därför fokus på personer som vill ha kontakt med dig och som ger dig någonting

4. Din vän bortprioriterar dig till förmån för andra
Överenskommelser som inte hålls, svårt att få någon tid att umgås, svårt att över huvud taget få igenom någon plan i verket… Listan på uppoffringar du är beredd att göra är lång, men svalt intresse tillbaka är ofta tecken på att vänskapen inte är vad du tror att den är. Ta dessa varningssignaler på allvar och fråga varför det är på det sättet.

5. Du blir sviken
Din så kallade vän sviker dig. Det kan hända alla, men händer det ofta? Då bör du dra öronen åt dig och fundera på vad det är för vän du har. Det kan vara småsaker eller större svek du råkar ut för, men agendan är tydlig. Sviker din vän dig, gång på gång bör du fundera på om vänskapen är till nytta för dig eller skapar dig mer problem än nytta.

Om du känner igen dig
Känner du igen dig på en eller flera av punkterna bör du ta upp detta med personen i fråga och reda ut eventuella missförstånd. Personen kanske inte ens är medveten om problemen du känner av och då kan det givetvis vara bäst att ta upp detta. Fortsätter dock problemen kanske du skall ta en funderare på om vänskapen är något för dig. För är vänskapen inte betydelsefull för din ”vän” så kommer den i slutändan inte att vara betydelsefull för dig.

Lycka till!

Bild från Wrote via Flickr

Carl Jonas

Hej! Jag heter Carl Jonas. Du läser nu ett inlägg som är skapat för dig så att du kan bli bättre på företagande och entreprenörskap. Kommentera gärna artikeln så lovar jag att svara inom kort. Tack för att du läste det här!

You may also like...

2 Responses

 1. Fred skriver:

  Man ska inte ”ta upp saken med personen i fråga”. Det är bara desperat och efterhängset. Det enda som uppnås är att du blir en ”jobbig typ”. Man ska inte tvinga sig på och kräva någons intresse och tillgivenhet. Dumpa personen som inte vill ha med dig att göra och gå vidare. Använd din energi till att skapa nya kontakter.

  • Carl Jonas skriver:

   Hej och tack för din kommentar Fred!
   Kul att du läser min blogg och delar med dig av dina synpunkter.

   Jag förstår helt med vad du menar och förstår att ditt resonemang går hem i många lägen. Men inte alltid. Ibland kan en relation vara värd att kämpa för. Ibland kan det vara bra att upplysa en annan människa om dess beteende. Dels för att man själv vill veta varför situationen är som den är men dels för att den andre personen kanske mår dåligt över något men inte vågar berätta detta utan väljer hellre att sluta sig och ”Stänga sig inne”. Därför anser jag att det finns flera sidor av myntet som man bör överväga innan man tar ett slutgiltigt steg ifrån en person.

   Sedan håller jag med dig om att knyta nya kontakter är riktigt viktigt och värdefullt och kan inte nog poängteras.

   Ha en fin dag Fred så hoppas jag vi hörs av snart igen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *