För nya företagare – 13 tips på hur du kommer igång

Som vi alla vet måste ett företag dra in pengar för att överleva.

Men råd som hittas på nätet riktar sig oftast till redan etablerade företagare där termer och ord knappast känns igen av dig som är ny på det här med företagande.

Därför tänkte jag berätta lite om hur du som ny företagare skall göra för att dra igång och få in dina första stålar till företaget.

1. Skaffa ett mobilabonnemang
Gärna ett abonnemang som du kan ringa mycket med. Fastpris är en sådan variant. Du betalar en fast månadsavgift och ringer sam messar hur mycket du vill.

2. Bestäm dig för vilken typ av kunder du skall ringa
Det brukar oftast ge bättre resultat än att du bara ringer. En viss bransch brukar fungera eller företag inom en särskild ort. Det hjälper dig sen när du ringer till nästa kund och säger att kund XX har provat mina tjänster/produkter med lyckat resultat därför får du nu chansen att prova.

3. Ring minst 20 samtal om dagen
Det kommer innebära över 4000 nya kundkontakter per år. Någon av dessa bör ju anlita dig om du inte medvetet väljer att sabotera din presentation när du får kontakt med kunden.

4. Var ärlig
Ljug aldrig för kunderna. Då kommer det ryktet att sprida sig snabbt och väldigt få kommer att köpa av dig. Inte bra, eller hur?

5. Fakturera noggrant
Att missa fakturering är det sämsta som kan drabba ditt företag. Utan faktura – No cash. Sätt därför som rutin att fakturera direkt vid avslutat uppdrag/levererad produkt. Ett tips för att snabbt kunna fakturera är att använda en gratis fakturamall. Glöm heller inte de allmänna villkoren som du ibland måste ha för att skydda dig och din verksamhet

6. Be om referenser
Har du nöjda kunder kan du be att dessa lämnar referenser till dig. Du får då varma samtal att ringa genom att säga ”XX provade med lyckat resultat min produkt/tjänst, därför lämnade han dig som en referens så att inte du missar chansen att få samma eller bättre resultat”. Du har en ingång, i form av att du kan hänvisa till din kund som redan provat produkten, referensen kan alltid dubbelkolla med personen i fråga om denne är nöjd och du kan dessutom hamna i ett sådant läge där prestige spelar in. Tog din första kund lagom-paketet är risken stor att den nya kundkontakten vill skryta och ta det större paketet.

7. Läs böcker
Böcker är alltid bra. Särskilt sådana böcker som hjälper dig med ditt företag. Säljböcker och andra böcker om entreprenörskap och personlig utveckling kan hjälpa dig enormt mycket. Har du ingen säljbok idag, vilket är rimligt om du är ny företagare så kan jag säga att nästan alla böcker som rör ämnet är bra. Sedan finns det bättre böcker att läsa. Är du extra ekonomisk kontrollerar du först med biblioteket om de har några böcker/ljudböcker som du kan låna med dig hem. Men oavsett om du köper eller lånar böcker så kommer du ganska snart finna ett förlag eller en favoritförfattare som du gillar. Min rekommendation är att du ägnar 30-45 minuter varje dag åt att läsa böcker. Läser du dessutom på morgonen så är risken oerhört stor att du blir peppad när du startar din företagardag.

8. Gå på föreläsningar
Att gå på föreläsningar eller andra företagarevent är riktigt roligt. Du får chans att träffa folk, mingla och lära dig både nyttiga och roliga knep i hur du skall lyckas med ditt företagande. Många gånger så lyfts poänger upp om hur samhället fungerar som får dig att skratta och tänka ”Är det inte svårare än så?”.

9. Marknadsför dig gratis
Lär dig konsten med gerillamarknadsföring. Det är marknadsföring som kostar inga eller lite pengar i jämförelse med vad ordinarie marknadsföring skulle kosta för att nå samma effekt. I mitt inlägg 11 snabba tips och råd om gerillamarknadsföring får du en kickstart som hjälper dig att komma igång. Vilket blir din/dina favoritknep?

10. Håll kontakten med dina kunder
Genom att då och då hålla kontakten med dina befintliga kunder som du nu borde ha skaffat dig efter att ha följt ovan nämnda knep med syftet att hålla kontakt med kunderna och inte sälja, så kommer du sälja mer. För visar du att du bryr dig om dina kunder kommer det gynna dig i längden. Genom att med jämna mellanrum hjälpa dina kunder att komma ihåg dig ökar du även medvetenheten hos dina kunder om att du fortfarande finns kvar.

11. Bli motiverad – varje dag
Bli motiverad varje morgon klockan 08:00. Då får du här på bloggen ett motiverande inlägg som jag valt att kalla för dagens motivation. Dagens motivation skall hjälpa dig att komma igång med dagen och få dig att tänka positivt. Det är gratis och nyttigt för dig som driver företag.

12. Håll dig uppdaterad
Håll dig ständigt uppdaterad här på bloggen. Nyheter, inspirerande och nyttiga inlägg publiceras flera gånger i veckan. Lägg till bloggen som din startsida så får direkt upp dagens motivation och övriga nya inlägg som skapats. Ett annat alternativ är att prenumerera på RSS-feeden för att i din RSS-läsare direkt få tillgång till alla senaste inlägg.

13. Håll inne på kostnaderna
Genom att ladda ner Open Source (öppen källkod)-lösningar kan du komma riktigt billigt undan i många fall. Du slipper licensavgifter och övriga avgifter. Exempel på sådan lösning är Open office som är en grym motsvarighet till Microsoft office. Fast gratis. Bra va?

Jag hoppas du fick ut något av detta inlägg och att det kan hjälpa dig att komma igång med ditt företagande. Ingen skulle i så fall vara gladare än jag, eller jo. Förhoppningsvis du själv då.

Ha det gott så hörs vi snart igen.

Carl Jonas

Hej! Jag heter Carl Jonas. Du läser nu ett inlägg som är skapat för dig så att du kan bli bättre på företagande och entreprenörskap. Kommentera gärna artikeln så lovar jag att svara inom kort. Tack för att du läste det här!

You may also like...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *