Försäljare – 5 fällor att se upp för – 5 lösningar ingår

Hallå där.

Många försäljare vet att fällor finns, men har ändå svårt att iaktta dessa när de väl uppenbarar sig för försäljaren. Hur kommer detta sig?
De fällor jag pratar om är ofta:

1, Gnällhörnan Det är den plats som du och dina medarbetare gnäller av sig om allt som är jobbigt, negativt och tråkigt. Det är ofta något som görs omedvetet och tar man sin plats i soffan (eller var den nu finns hos dig), så hamnar man lätt i det gnäll som då existerar.
Lösning: När det är fikarast bör du inte sätta dig där alla som gnäller sätter sig. Gör något annat, fika någon annanstans, ta en promenad eller fortsätt jobba och tjäna mer pengar. Är fikan verkligen nödvändig eller klarar du dig till lunch?

2, De sura kunderna De finns alltid någonstans. Någon gång dyker de upp för dig. De sura kunderna. Som försäljare ligger det i mentaliteten att försöka sälja till alla. Men min fråga till dig är om du själv kommer må bättre om du lägger ner X-antal minuter på att försöka sälja till en sur kund? Kommer din lön påverkas så positivt att du själv blir positiv?
Lösning – Tacka så vänligt för personens tid och fortsätt sälja till någon annan som istället kommer bil glad för att du ringer upp och vill hjälpa honom eller henne. Varför ödsla tid på bitter-dårar?

3, Snooza klockan ringer och du är trött och seg. Du trycker på knappen och får sova 10 minuter till. Visst är det en lockande tanke att den korta stunden kommer gynna dig och att du blir piggare? Eller hur? Faktum är att forskning har visat att använda snoozefunktionen gör folket tröttare. Så är du beredd att göra dig mer trött i tron om att du blir piggare?
Lösning Nu tror du att det enda jag kommer skriva är ”Gå upp och gör dig i ordning”? Men nej, jag tänker ge dig ett förslag som jag tror du kommer ha stor nytta av.
Klockan ringer och det är dags att gå upp. Gör det. Sätt på Tevatten/Kaffe och hoppa in i duschen. Äter du ägg sätter du på detta vattnet samtidigt. När du är klar lägger du eventuellt i äggen i vattnet, gör i ordning två smörgåsar (utan pålägg), tar upp äggen när de är klara och skivar du och lägger äggskivorna på smörgåsen. Lyxa till det med kaviar eller en god västkuströra eller dylikt. Drick din dryck (Te/Kaffe) och åk sen till jobbet. Då kan jag lova dig att du både är piggare och gladare när du kommer till jobbet, än om du snoozar och blir segdragen och sen.

4, Latmasken Är du den som gärna sätter dig på soffan när du kommer hem i stället för att laga en god middag? Är du den som hellre segar dig igenom alla intetsägande serier som går på förkvällen vars avsnitt du redan har sett sådär 35 gånger? Då har du drabbats av latmasken och befinner dig på en sådan låg mental nivå att inte mycket lockar dig. Bara soffan och senare sängen. Latmasken drar då ner dig till icke-aktivitet och gynnar knappast dig som försäljare. Gör något åt det…
Lösning: Skaffa dig ett intresse. Svarar du nu att ”Jag har inget intresse” så kontrar jag med ”Prova dig fram” Allt är bättre än att vara en latmask. Finner du det roligt att limma ihop modeller, gör det. Tycker du det är roligt att hoppa hopprep? – Gör det. Vet du inte vad du gillar så provar du allt som du kan prova tills du finner rätt. Fördelen med det är att du träffar nya människor, du får nya vänner och du kommer till slut att hitta ett intresse. Inte fel va?

5, En ordentlig fylla Att gå på After Work är alltid trevligt, eller hur? Jag tycker det. Man får träffa nya människor, man knyter affärskontakter etc. Men hur lockande är det inte att börja supa när man nu har chansen att få en toppenkväll? ”All-in” tänker du och resonerar som så att man bara lever en gång. Visst. Finner man glädje i att supa kan man göra det. Jag gör det ett par gånger per år, inte mer. Men vad man verkar glömma av är att morgondagen kommer med allt vad supandets baksidor innebär. Risken att komma onykter till jobbet kan i vissa fall innebära att du får sparken om du är anställd. Om inte så kan du förlora i försäljning, du kommer ha huvudvärk, vara illamående och i värsta fall måste ta och sjukskriva dig. Risken att bli alkoholist är ganska stor om syndromet After Work med en kalasfylla varje vecka blir mer regel än undantag.
Lösning – Umgås mer och drick mindre. Försök hålla dig på en lagom nivå så du vet att du är sharp dagen efter. Du har din skyldighet till eventuell arbetsgivare. Samtidigt har du som försäljare en skyldighet mot dina kunder. Att kontakta dem och erbjuda dem hjälp – som i sin tur innebär att du får sälja och du får ditt leverbröd.
Se till dessutom att äta ordentligt och varva ölen med vatten så har du kommit en bra bit på väg.

Det var allt för nu. Nu har du fått 5 fällor att se upp för. Samtidigt som du har fått lösningar på dessa fällor.
Nu kan du som försäljare snabbare konstatera fällorna och undvika dem så att du presterar och säljer bättre än dina konkurrenter.

Ha det gott!

Carl Jonas

Hej! Jag heter Carl Jonas. Du läser nu ett inlägg som är skapat för dig så att du kan bli bättre på företagande och entreprenörskap. Kommentera gärna artikeln så lovar jag att svara inom kort. Tack för att du läste det här!

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Martin Askus skriver:

    Haha ”Allt är bättre än att vara en latmask” 🙂
    Det hamnar i mitt citatskåp 100%!
    Kul och bra inlägg, bra tips och tillräckligt enkla lösningar.
    Keep it up

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *