En tredje sjuklönevecka kan läggas på företagen att betala
Före valet i fjol lät Socialdemokraterna avlägga ett vallöfte om att slopa en sjuklönevecka och låta försäkringskassan betala från och med vecka 2 av sjukperioden för den anställd som är sjuk. Under dagen har det dock låtit annorlunda från regeringen där vallöftet inte längre diskuteras utan nu låter det annorlunda. Socialförsäkringsminstern Annika Strandhäll sa under söndagens Agenda att ”Det går inte att utesluta någonting” vilket Svenskt näringsliv tolkar som ett vallöfte.
Mina funderingar går lite i banorna ”Hur tänker man innan man lämnar ett vallöfte?”. Men vad som kunnat konstateras under våren är att regeringen har brutit flera vallöften tidigare och då är det vallöften riktat mot företag vilket jag anser är oerhört oroväckande och något bör göras för att klimatet för företagen förbättras snarare än tvärtom. Småföretagen står för 3 av 4 nya arbeten som skapas. Då skall det snarare underlättas för firmorna runtom i landet istället för tvärtom. Där finns mycket att göra och jag hoppas att regeringen tar sitt förnuft till fånga innan de nästa gång lovar något samtidigt som de bör ta beslut som gynnar småföretagen i Sverige.
Frågor som man ska ställa sig själv innan man funderar på att försämra villkoren för företagen
1. Vad vinner landet på att företag får sämre villkor?
2. Hur gynnar försämrade villkor för företag de anställda på alla Sveriges företag?
3. På vilket sätt skapar försämringar för företag fler arbetstillfällen?
4. Hur ökar man attraktiviteten för Sverige hos utländska företag så att de etablerar sig i Sverige genom att försämra villkoren för företag?
Tack för mig!