Skam är en illusion skapad av hjärnan

Många av oss bär på den som ett bagage vi inte kan kasta av. Skammen tynger oss, förnedrar oss och får oss att må dåligt samtidigt som skammen gör oss till mindre värda individer…

Men stopp!!

Vilka skapar den skam som vi bär? Vilka ser till att den skam som får oss att må dåligt faktiskt existerar inom oss när vi gjort något pinsamt, när vi ibland måste meddela att vi tabbat oss eller på något annat sätt har misslyckats med en uppgift?

Det är vi själva utan undantag. Baserat på andras reaktioner förväntas det av oss att reagera på ett visst sätt i vissa situationer. Men ändå? Varför skäms vi när vi när vi inte lyckats prestera enligt önskemål när situationen vi befinner oss i ser till att vi inte klarar att prestera som önskat?
Skall vi skämmas för det eller stå rakryggade för att den här gången gick det inte…?

Att skämmas är inte en nödvändighet för att vi skall lyckas i livet. Skammen är just därför en illusion skapad av hjärnan och som inte är nödvändig att tillvarata.

Den talande bilden ovan är från användaren – Rochelle, just rochelle – via flickr.

Carl Jonas

Hej! Jag heter Carl Jonas. Du läser nu ett inlägg som är skapat för dig så att du kan bli bättre på företagande och entreprenörskap. Kommentera gärna artikeln så lovar jag att svara inom kort. Tack för att du läste det här!

You may also like...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *