Moms och Preliminärskatt skiljs åt fortsättningsvis.

Skatteverket ändrar regler för debitering av preliminärskatt

I ett pressmeddelande från Skatteverket så meddelar verket om förändringar i beslutet om den debiterade preliminärskatten.

Det som är nytt är följande:

– Beskattningsåret är alltid detsamma som räkenskapsåret.
– Momsen kommer inte längre ingå i den debiterade preliminärskatten (Momsen skall redovisas separat i en momsdeklaration).
– Redovisar man moms en gång per år kommer redovisningen av momsen att ske senast den 26e Februari 2014.

Skatteverket meddelar dessutom i pressmeddelandet att man som företagare bör vara uppmärksam på om man redovisar moms en gång per år, så att momsen och preliminärskatten har skiljts åt i debiteringen av preliminärskatten.

Personlig kommentar
Jag tycker det är bra att verket börjar ta sitt förnuft till fånga när det gäller den debiterade preliminära skatten så att momsen redovisas efter vad som faktiskt har hänt och inte vad man förväntar sig ska hända. Dock anser jag att det är alldeles för lite gjort då jag anser att verket dessutom borde låta oss småföretagare deklarera efter vad som faktiskt har hänt istället för vad vi tror kommer att hända. Dels för att vi småföretagare har ganska små marginaler ekonomiskt samt att det är orimligt att vi skall betala eller som det egentligen är, att vi ligger ute med pengar då vi får tillbaka vid nästkommande deklaration.
Att betala skatt för något som aldrig har hänt kan innebära ganska så svåra stunder för en företagare rent ekonomiskt och det skulle då vara enklare att starta företag om vi slapp den debiterade preliminärskatten.

Ha det gott!

Carl Jonas

Hej! Jag heter Carl Jonas. Du läser nu ett inlägg som är skapat för dig så att du kan bli bättre på företagande och entreprenörskap. Kommentera gärna artikeln så lovar jag att svara inom kort. Tack för att du läste det här!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *