Alla företagare är säljare – Var stolt!

Du har säkert hört frasen ”jag avskyr säljare, de bara ringer och stör” eller ”säljare, hur kan man vilja vara det? finns väl ändå aldrig någon som låter sig luras av en sån”.

Visst känner du igen dig? Dessa fraser eller liknande dyker ofta upp när ämnet diskuteras av mindre insatta personer.

Som företagare är det oundvikligt. Du måste vara säljare. Du måste sälja det du har att sälja.

Men hur ska det gå om du inte känner dig stolt som säljare?

Jag ska få dig att inse några saker…

Du säljer ju något bra, något som folk eller företag behöver för att de ska må bättre eller att det ska gå bättre för företagen. Eller hur?

Visst finns det en del oseriösa inom yrket precis som alla andra yrken. Men generellt sett hjälper vi säljare andra människor och företag. Just för att de ska må/gå bättre.

Är inte det något att vara stolt över? Jag tycker det är beundransvärt att folk har som yrke att hjälpa andra oavsett om det är för egen vinning eller ideellt.

Men skall man lägga moralbiten i att det är fel att sälja för att man ska tjäna pengar kan  man ju fråga sig vad en sjuksköterska gör?

Är inte han eller hon lika omoralisk på samma sätt som en säljare i så fall skulle vara?
Den personen om någon gör ju en vinst på att hjälpa de mest behövande. Likaså ambulanspersonal etc.
Så varför skulle det vara fel att hjälpa andra genom stt sälja produkter eller tjänster? Skulle det kanske vara för att landstinget betalar en sjuksköterska? Trots allt tjänar ju denna personen pengar på de mest behövande.

Skall vi beta lite mer i det. Hur hade sjukvården sett ut om det inte fanns säljare som gav offerter till landsting som skall köpa in ny medicinsk utrustning? Skulle vi ha så bra produkter i sjukvården om det inte fanns säljare som visste allt om produkterna och kunde förklara varför de var bra och på vilket sätt de kunde hjälpa patienten? Nej. Jag tror inte det tyvärr.

Skulle det vara fel att tjäna pengar som säljare så skulle det vara minst lika fel att tjäna pengar som läkare eller sjuksköterska.

Som ni ser så finns det inget yrke som är mer eller mindre bra – alla behövs. Även vi säljare, just för att vi hjälper folk och företag. Precis som en brandman eller läkare. Bara det att behoven ser olika ut. En brandman jobbar med att rädda liv.

Vi säljare jobbar för att företag ska gå bättre så att fler kan jobba och få behålla sina jobb. Det om något borde hyllas minst lika mycket som en brandmans insats. För hade vi inte säljare som jobbade och tjänade pengar skulle vi inte få in skattepengar till landstingen som då skulle kunna betala lön till de anställda.

Nä istället påstår många att säljare skulle vara ett mindre meningsfullt uppdrag. Likvärdigt med en slaskhink. Men då frågar jag mig en sak.

Varför?

Vi får prata med människor. Vi lär oss många nya saker varje dag. Vi får sätta oss in i olika livssituationer, någon gång blir vi någons bästa vän och ibland blir vi någons räddning.

Därför är säljare ett yrke jag kan känna mig stolt över att ha. För jag hjälper människor och företag. Varje dag.

Samtidigt har jag väldigt roligt på vägen.

Till er som inte förstår en säljare eller varför den ringer just dig. Var snäll, trevlig och ödmjuk. Det är trots allt en människa du pratar med. En annan gång kan du ha ett enormt stort behov av en produkt eller tjänst. I det läget kan en säljare då vara din räddning och ingen kommer vara så glad som du just för att denna säljaren ringde dig just då.

Ha det gott kära säljare. Nu skall jag ringa och sälja!

Kommentera gärna!

Carl Jonas

Hej! Jag heter Carl Jonas. Du läser nu ett inlägg som är skapat för dig så att du kan bli bättre på företagande och entreprenörskap. Kommentera gärna artikeln så lovar jag att svara inom kort. Tack för att du läste det här!

You may also like...

1 Response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *