Vänta inte med att starta företag! – Gör det NU!

Vänta inte med att starta företag
Vänta inte med att starta företag. Vad är anledningen till att du väntar? I mina tankebanor så finns det inte så mycket risk, du behöver inte nämnvärt mycket pengar, ca en tusenlapp och lite tid. Sen är företaget igång.

Men trots att det idag är enklare än någonsin att starta företag väljer folk att skylla ifrån sig.
Antingen hör jag ”Det innebär alldeles för stor risk för mig att starta företag” eller så hör jag ”Näe, det där med företag, det är inte min grej riktigt”. Andra citat jag hört är ”Företag, nja det kostar för mycket pengar”. Fast den bästa reaktionen är ändå ”Hahahaha, skulle jag starta företag???? Nä du… det kan inte jag”. Säg orden ”Det kan inte jag” tyst för dig själv och tänk efter vad det betyder… Antingen betyder det att man verkligen inte kan eller att man inte vill kunna. För är det så att man inte kan starta företag, vad hindrar det då den personen från att lära sig?

– Jag skall komma tillbaka till det här lite senare i krönikan men tänkte fortsätta lite på bortförklaringarna jag precis tog upp….

Gnällets land
Ofta hör jag nämligen hur folk gnäller här i Sverige. Vi är nog bland de bästa på att gnälla. Varje dag på facebook är det folk som gnäller och det känns som vi lever i ett land där det är kutym att gnälla. Varför skall det vara så? Antingen är det någon som har fruktansvärt ont och då är tycker folk synd om denna, eller så har någons barn varit otroligt jobbigt och då skall man ha medlidande. Men det man sällan gnäller på på facebook, men som man gärna tar face to face är att gnälla på sin lön. Ofta när jag pratar med vänner så gnäller dem på sin lön. ”Det där skitstället har sån usel lön så det går knappt att leva på den och cheferna…. ja de bara roffar åt sig på min bekostnad”. Tyvärr kan jag inte få något särskilt medlidande då dessa personer ofta har all makt i världen att påverka sin lön rätt så markant. Mitt råd till alla som gnäller är starta företag.

– Reaktionen???

Den blir alltid fullt intressant att notera. En del rynkar på näsan och brister ut i gapskratt, den andra tittar på mig med tom blick och undrar vad f*n jag säger likt ”Så där får du ju inte säga, du skall ju ha medlidande och tycka synd om mig”. Men NEJ! Jag tänker inte ha medlidande för att Någon har valt en arbetsplats som den vantrivs på men som har alla möjligheter i världen att påverka sin framtid men som nonchalant väljer att bortse från den möjligheten. Den möjligheten är och kommer alltid att stavas F-Ö-R-E-T-A-G utan undantag.

Vissa kanske skulle säga ”Byt jobb” men jag väljer att bortse från den frasen, för byter man jobb byter man bara sin gnällvägg mot en annan gnällvägg. För ingen skall inbilla mig att om man jobbar som mellanchef och byter jobb kommer man upp och blir VD och tjänar miljoner på det här företaget. Ne, man blir i bästa fall mellanchef, vilket dock är föga troligt då mellanchefer oftast rekryteras internt och då vill det till att man får börja på botten igen och då kommer man att börja gnälla lika mycket eller mer på sin arbetsgivare. Så genom att byta jobb tar man inte bort problemet utan skjuter på det framför sig.

Så därför är lösningen för mig enbart Företag.

För det första så kostar företag väldigt lite att driva. Du kan behöva hjälp med bokföring, men det kostar bara om du har något att bokföra vilket oftast är ett gott resultat då du troligtvis har fått skicka lite fakturor och dylikt.
Det som kostar är ditt företagsnamn som registreras hos bolagsverket. Det kostar cirka 900:- vilket dock går att ta upp som kostnad i företaget. Att registrera sig och bli godkänd för F-skatt är kostnadsfritt och görs hos skatteverket. Gör du det dessutom via verksamt.se går det mycket smidigare och du får rabatt på registreringskostnaden för företagsnamnet hos bolagsverket.
När det är gjort är du igång. Efter ett par veckor får du besked om du är godkänd för F-skatt eller inte (Vilket du blir om du skött dina förehavanden mot skatteverket).

Det man behöver göra nu är att skaffa kunder och det är här den lilla skon klämmer åt som hårdast. Det är oftast den biten som folk har problem med när det gäller att driva företag.
För när jag börjat ifrågasätta folks uttalanden om varför de inte vill driva företag och de använder bortförklaringarna som ovan så är det säljandet de inte gillar (vilket jag kommit fram till efter att ha trixat lite med personerna). De gillar inte att ringa upp för dem helt okända människor och sälja.

Men det är ju inget att vara rädd för egentligen. Har du begåvats med talets förmåga så kan den som är sämst på att sälja bli grym på att sälja. Allt handlar om träning och lära sig förstå principer och olika infallsvinklar i säljandet. Det enda säljandet handlar om är att lyssna främst och prata därefter. Att det dessutom finns mängder och åter mängder av böcker att ta hjälp utav gör saken faktiskt mycket lättare. Har du inte råd med ett par hundralappar för en bok om försäljning så kan du alltid låna av ditt lokala bibliotek då deras utbud ofta är mycket bra. Saknar det lokala biblioteket böcker inom försäljning är det deras plikt att ta in sådana böcker. I annat fall kanske du kan låna någon bok av något annat bibliotek. För det spelar ingen roll vilken kommun du tillhör. Du kan vara folkbokförd i Malmö och låna bok i Kiruna. Inte helt dumt faktiskt.

Men om det är så lätt att starta företag, vad skall jag starta för något?
Utgångspunkten i den här krönikan är att ALLA kan förändra sin framtid om man vill. Med alla menar jag de som har den fysiska förmågan och inte är totalförlamad och inte kan prata. Alla därutöver kan, om de vill driva företag. Men jag kanske har fel, det finns säkert någon totalt förlamad som inte kan höra eller prata som driver företag någonstans i världen, men det är ju inte där skon klämmer. Utan har du ett jobb och tycker du har för dålig lön. Starta ett företag och påverka din egna framtid. För Du kan det. Kan jag så kan Definitivt du göra det – utan snack.

Har du inget emot att städa, städa hos folk. Rut-avdraget ger dig exemplariska möjligheter att driva företag. Får du en kund i månaden har du troligtvis tjänat din första tusenlapp efter skatter etc och det är inte svårt att få en kund till ett städuppdrag.

Du kanske gillar att tvätta bilar?? Tryck upp lite reklamlappar och tvätta bilar åt folk. Tio biltvättar och du har fått din första tusenlapp efter skatter och dylikt.

Du kanske gillar hundar och vill erbjuda folk i din ort att rasta deras hundar? Gör det. Skapa en abonnemangsform för kanske 400:- i månaden per hund så har du snart ett par tusenlappar över varje månad.

Läxhjälp?? Varför inte erbjuda dina grannars barn exemplarisk läxhjälp? Från första Januari i år ingår läxhjälp i Rut-avdraget och ett par kunder i månaden kan ge dig en extra tusenlapp över varje månad.

Så visst sjutton finns det möjligheter för den som har lite tid över varje dag att öka på sitt tillskott – Det är inte så fruktansvärt svårt som ryktet säger. Det är enklare än något annat land att starta och driva ett företag i Sverige. Så kör på!

För att komma tillbaka till bortförklaringarna ovan…
…Så kan man ha hur många bortförklaringar som helst. Men påverkar man inte sin egna framtid så skall man heller inte gnälla på om man har för dålig lön, dålig chef eller dåliga förhållanden för man har alla möjligheter i världen att se till så att situationen blir bättre på sikt.

… Och om man tror sig att man inte kan driva företag? Då lär man sig det genom Learning by doing.

Ha det gott!

Carl Jonas

Hej! Jag heter Carl Jonas. Du läser nu ett inlägg som är skapat för dig så att du kan bli bättre på företagande och entreprenörskap. Kommentera gärna artikeln så lovar jag att svara inom kort. Tack för att du läste det här!

You may also like...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *