10 sätt att bekämpa depression

Att vara deprimerad och lida av depression kan vara väldigt bekymmersamt. Därför är det väldigt viktigt att du inser, konstaterar och erkänner för dig själv att du är deprimerad. Sedan måste du inse att du faktiskt kan göra något åt din situation och faktiskt må bättre. Här kommer en liten lista på vad du kan göra för att må bättre när du är deprimerad.

1. Sluta upp med att göra allt till en katastrof
Gör du allting till en katastrof blir det väldigt svårt att ta dig ur den depression du befinner dig i. Sluta därför upp att tänka ur ett ”Det-värsta-som-kan-hända”-scenario. Ta istället ett mentalt kliv tillbaka, se på situationen ur ett realistiskt perspektiv, vad har gått fel?, vad kan jag lära mig av det? och hur går jag vidare?. När allt kommer omkring… Världen har ju inte gått under än.

2. Sluta tyck synd om dig själv
Att tycka synd om dig själv kommer inte göra någon skillnad. Det enda du gör genom att tycka synd om dig själv är att fortsätta gräva gropen åt dig själv, som blir djupare och djupare, vilket i sig betyder att det blir svårare och svårare att ta sig upp ur gropen. Att fastna i läget där man tycker synd om sig själv kommer därför inte att gynna dig, bara få dig att må mer dåligt.

3. Bli vänlig mot dig själv
Du känner dig bäst själv, vad du gillar och vad du behöver för att verkligen må bra. När man är deprimerad kan man höra röster som talar om för en hur värdelös man är. Dessa röster måste du sålla bort och därför lyssna på de röster som verkligen vill att du skall må bra. Du måste sedan lära dig att tala vänligt till dig själv så att du hamnar i ett läge där allt är fokuserat på att du skall må bra istället för att du skall må dåligt.

4. Undvik ”Svart eller vitt”- tänkande
Om något går fel, vad kan egentligen hända? Om du gör ett misstag kommer jorden inte gå under. Troligtvis kommer det inte hända så mycket mer med dig heller mer än att du blir mer rik på erfarenheter. Så luta dig tillbaka och inta en mer balanserad hållning till händelser som skapas av och runt-omkring dig.

5. Börja fejka lycka
Forskare och vetenskapsmän har många gånger sagt att fejkad lycka skapar verklig lycka. Intalar du dig själv att du mår bra kommer du till slut att må bra. Ler vi fejkat tillräckligt många gånger kommer det fejkande leendet att bli ett äkta leende. Bara vi gör det som krävs. Att från början, börja fejka lycka och leenden.

6. Inse att du inte är något offer
Bara för att du har råkat ut för något olyckligt betyder inte det att du måste se dig själv som ett offer. Vad du däremot kan göra är att resa dig upp, inse att du måste göra om och göra rätt för att det till slut skall bli något bra av det. Att bara ligga ner och deklarera att du är ett offer kommer inte något annat att hända efter som du har bestämt dig för att vara ett offer.

7. Träffa folk
Att träffa vänner kommer att få dig att under stunden tänka på något helt annat än dina problem. Det är bra att göra det så att hjärnan släcker tanken på att du skulle vara misslyckad.

8. Bli lite mer tacksam
Som jag har skrivit i tidigare inlägg (som du kan läsa här) kan det vara bra att bli mer tacksam till saker som finns runtomkring dig. Ta inget för givet och var glad för det du har av den enkla anledningen att någon annan på jorden det har det värre än vad du har det just nu.

9. Skrota ditt förflutna
Oavsett ditt förflutna kommer du ingen vart om du mår dåligt av det. Därför skall du skrota det och sikta på framtiden, det är endast den du kan påverka.

10. Fokusera på det positiva
Att skrota det negativa i din hjärna kommer lättare att hjälpa dig att fokusera på det positiva inom dig. Se på roliga videoklipp och annat som boostar dig till att le och skratta är av värde.

Nu hoppas jag att du gör allt du kan för att bli lite gladare och inte känna dig deprimerad.

Bilden tackar vi darcyadelaide via flickr för.

Carl Jonas

Hej! Jag heter Carl Jonas. Du läser nu ett inlägg som är skapat för dig så att du kan bli bättre på företagande och entreprenörskap. Kommentera gärna artikeln så lovar jag att svara inom kort. Tack för att du läste det här!

You may also like...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *